Ultieme Keto-rodevruchtentaart
Bereiding
Ratio 2.8:1 (framboos) & 2.7:1 (aardbei)
Dit recept van Keto taart is een must have! Deze versie is op basis van aardbeien of frambozen. Maar je kunt ook gemakkelijk een chocolade versie maken, en door het aanpassen van enkele ingrediënten kan de ratio van deze taart ook heel gemakkelijk aangepast worden! Zie daarvoor het stukje ‘tips van de chef’ hieronder.
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de roomboter in blokjes en voeg dit samen met de Steviala Kristal of kunstmatig zoetmiddel, gemalen noten, psylliumvezels en zout toe aan een kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg en laat het deeg 10 minuten rusten.
- Bekleed een springvorm van 20 cm met een vel bakpapier. Voeg het deeg toe aan de springvorm en verdeel het deeg over de bodem. Druk het deeg goed aan met de vingers en bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Vul een kommetje met koud water en voeg de gelatineblaadjes toe. Laat de blaadjes 5-10 minuten weken.
- Mix ondertussen de aardbeien of de frambozen tot een puree.
- Breng nu 50 ml water in een klein pannetje aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en voeg al roerend de gelatineblaadje toe aan het hete water.
- Pak vervolgens een grote kom en voeg de mascarpone, slagroom en Steviala Kristal of kunstmatig zoetmiddel toe. Klop dit mengsel met een elektrische mixer op tot een luchtige massa. Voeg de aardbeienpuree of frambozenpuree toe aan het slagroommengsel. Meng nog eens goed met de mixer tot een klontvrij beslag en voeg al roerend de opgeloste gelatine toe.
- Schenk de taartvulling in de springvorm met de afgebakken bodem en tik de vorm een paar keer op het aanrecht. Zet de in de koelkast en laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. Snijd de taart na het opstijven in puntjes. Eet smakelijk!
Tips van de chef
- Ratio kan veranderd worden door meer of minder aardbeien, mascarpone en/of room te gebruiken. Raadpleeg wel altijd uw diëtist bij aanpassingen van de recepten.
o U kunt frambozen door aarbeien vervangen zonder invloed op het eindresultaat van de taart. In dat geval krijgt u een ratio van 2.7:1
o Als u de hoeveelheid mascarpone en room verlaagt dan verlaagt u het ratio. Dat kan tot 90g van elk met weinig invloed op het eindresultaat van de taart.
o Als u de hoeveelheid fruit verhoogd, dan verlaagt u het ratio. Dat kan tot 200g aardbeien of frambozen met weinig invloed op het eindresultaat van de taart.
- De taart kun je na het opstijven per puntje invriezen of maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Info
- Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de recepten.
- Bij de berekening van de voedingswaarden is er geen rekening gehouden met de ‘tip van de chef’. Raadpleeg uw diëtist voor meer informatie.
Recept i.s.m Els, diëtiste
Ingrediënten
Voor 6 porties (één taart)
Voor de bodem:
- 100 g gemalen cashewnoten
- 40 g roomboter, ongezouten
- 25 g Steviala Kristal of vloeibaar kunstmatig zoetmiddel
- Optioneel: 1 tl psylliumvezels
- Snuifje zout
Voor de vulling
- 125 g slagroom (35% vet)
- 125 g mascarpone
- 50 g (diepvries)frambozen of 75 g (diepvries)aardbeien
- 2.5 gelatineblaadjes
- Kunstmatig zoetmiddel naar smaak
Voedingswaarden
Energie (Kcal) | Vetten (g) | Koolhydraten (g) | Eiwitten (g) | |
---|---|---|---|---|
100 g gemalen cashewnoten | 615 | 48.9 | 20.8 | 21.2 |
40 g boter | 294.8 | 32.5 | 0.4 | 0.3 |
25 g kunstmatig zoetmiddel | 0 | 0 | 0 | 0 |
Snuifje zout | 0 | 0 | 0 | 0.0 |
125 g slagroom (35% vet) | 421 | 43.8 | 3.8 | 2.9 |
125 g mascarpone | 569 | 58.8 | 0.4 | 9.5 |
50 g (diepvries)frambozen | 9 | 0.1 | 1.15 | 0.35 |
2,5 gelatineblaadjes | 18 | 0 | 0 | 38.6 |
Totaal (hele taart) | 1926 | 184 | 26.6 | 6.4 |
Per portie (stuk) | 373 | 35.3 | 5.7 | 7.1 |