Ultieme keto-chocoladetaart

64 minuten 64 minuten 3 Gevorderd

Bereiding

Ratio 2.8:1

Dit recept van Keto taart is een must have! Deze versie is op basis van chocolade. Maar je kunt ook gemakkelijk een aardbeien of frambozen-versie maken, en dankzij een aanpassing in hoeveelheid bij enkele ingrediënten kan de ratio van deze taart ook heel gemakkelijk aangepast worden! Zie daarvoor het stukje ‘tips’ hieronder.

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de roomboter in blokjes en voeg dit samen met de Steviala Kristal of kunstmatig zoetmiddel, gemalen noten, psylliumvezels en zout toe aan een kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg en laat het deeg 10 minuten rusten.
  2. Bekleed een springvorm van 20 cm met een vel bakpapier. Voeg het deeg toe aan de springvorm en verdeel het deeg over de bodem. Druk het deeg goed aan met de vingers en bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3.  Vul een kommetje met koud water en voeg de gelatineblaadjes toe. Laat de blaadjes 5-10 minuten weken. Voeg vervolgens de chocolade toe aan een hittebestendige kom en zet deze bovenop een steelpannetje gevuld met een laagje water. Breng het water aan de kook en smelt de chocolade. Roer even goed en laat de gesmolten chocolade afkoelen in de koelkast.
  4. Breng nu 50 ml water in een klein pannetje aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en voeg al roerend de gelatineblaadje toe aan het hete water.
  5. Pak vervolgens een grote kom en voeg de mascarpone, slagroom en Steviala Kristal of kunstmatig zoetmiddel toe. Klop dit mengsel met een elektrische mixer op tot een luchtige massa. Haal de gesmolten chocolade uit de koelkast en voeg dit toe aan het slagroommengsel. Meng nog eens goed met de mixer tot een klontvrij beslag en voeg al roerend de opgeloste gelatine toe.
  6. Schenk de taartvulling in de springvorm met de afgebakken bodem en tik de vorm een paar keer op het aanrecht. Zet de chocoladetaart in de koelkast en laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. Snijd de taart na het opstijven in  puntjes. Eet smakelijk!

Tips van de chef

  • De ratio kan gemakkelijk veranderd worden door room 40% te kiezen voor de vulling en amandelmeel en/of hazelnootmeel te gebruiken in de bodem, zonder invloed op het eindresultaat van de taart. Raadpleeg wel altijd uw diëtist bij aanpassingen van de recepten. 

            Variatie 1: Chocoladetaart met room 40% (in plaats van room 35%) en 100 g amandelpoeder (in plaats van 100g gemalen cashewnoten) → ratio 3.5:1

            Variatie 2: Chocoladetaart met room 40% (in plaats van room 35%) en 50 g amandelpoeder + 50 g hazelnoot (in plaats van 100g gemalen cashewnoten)→ ratio 3.9:1

  • De taart kun je na het opstijven per puntje invriezen of maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Info

  • Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de recepten.
  • Bij de berekening van de voedingswaarden is er geen rekening gehouden met de ‘tip van de chef’. Raadpleeg uw diëtist voor meer informatie.

Recept i.s.m Els, diëtiste 

Ingrediënten

Voor 6 porties (één taart)

Voor de bodem:

  • 100 g gemalen cashewnoten
  • 40 g roomboter, ongezouten
  • 25 g Steviala Kristal of vloeibaar kunstmatig zoetmiddel
  • Optioneel: 1 tl psylliumvezels
  • Snuifje zout 

Voor de vulling:

  • 125 g slagroom (35% vet)
  • 125 g mascarpone
  • 50 gr pure chocolade, 85% cacao
  • 2.5 gelatineblaadjes
  • Kunstmatig zoetmiddel naar smaak

Voedingswaarden

 Energie (Kcal)Vetten (g)Koolhydraten (g)Eiwitten (g)
100 g gemalen cashewnoten61548.920.821.2
40 g boter294.832.50.40.3
25 g kunstmatig zoetmiddel0000
Snuifje zout0000.0
125 g slagroom (35% vet)42143.83.82.9
125 g mascarpone56958.80.49.5
50 g pure chocolade (85% cacao)3222894.3
2,5 gelatineblaadjes 18004.4
Totaal (hele taart)2239211.934.442.6
Per portie (stuk)37335.35.77.1