Wolkenbrood pizza

Bereiding
Ratio 2.8:1
Liquigen* bevat 49,1 g MCT per 100 ml.
- Maak eerst de wolkenbrood pizzabodem
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Scheid de eiwitten en de dooiers.
- Klop de eiwitten samen met het wijnsteenbakpoeder en het zout stijf.
- Mix de roomkaas, eidooiers, olijfolie, liquigen, knoflookpoeder, en Italiaanse kruiden in een aparte kom tot een glad mengsel.
- Voeg de stijfgeklopte eiwitten geleidelijk toe aan het eidooiermengsel. Vouw met behulp van een spatel het mengsel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten zodat deze niet breken en hun luchtigheid behouden.
- Spreid het beslag gelijkmatig uit op de bakplaat en zet deze 10 tot 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Het wolkenbrood is klaar als het stevig en goudbruin is.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de pizzabodem afkoelen.
- Voorverwarm de oven op 180 °C
- Begin nu met de garnering.
- Maak eerst de champignon doodshoofden. Maak de champignons schoon en snij ze in de lengte in tweeën.
- Gebruik een rietje om twee gaten aan de bovenkant van de hoed te maken voor de ogen.
- Maak met een mesje twee kleine schuine sneden onder de ogen om een driehoekige neusvorm te creëren.
- Snijd in de steel 3 smalle verticale stroken voor de tanden.
- Snij de olijven in plakjes.
- Bestrijk de pizzabodem met tomatensaus.
- Strooi de geraspte Goudse kaas over de tomatensaus.
- Verdeel de champignon-doodshoofden en olijven over de tomatensaus.
- Besprenkel de pizza met de olijfolie.
- Plaats de pizza in de voorverwarmde oven op 180°C en bak gedurende ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is en licht goudbruin begint te worden.
Tip van de chef
- Het wolkenbrood kan ook als basis voor andere garnering of als brood gebruikt worden. Je kunt ook besluiten om kleine individuele pizza’s te maken. Deze kun je dan in de vriezer bewaren.
- Wolkenbrood is niet krokant. Als je het deeg krokanter wil maken, kun je amandelmeel toevoegen. Let er dan wel op dat de voedingswaarden veranderen.
- Je kunt voor een lagere ratio wat minder olijfolie gebruiken bij de garnering. Voor een hogere ratio kun je wat meer olijfolie en/of Liquigen* toevoegen aan het recept.
Info
- Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de recepten.
- *Liquigen is een voeding voor medisch gebruik. Kan worden gebruikt als dieetvoeding binnen het MCT ketogeen dieet. Te gebruiken onder medisch toezicht.
©Keto Cool i.s.m. Nutricia
Ingrediënten
Voor 1 grote pizza (4 porties)
Ingrediënten Wolkenbrood pizza bodem
- 300 g Mon Chou roomkaas
- 150 g eieren (ongeveer 3 eieren)
- 30 g olijfolie
- 10 g Liquigen*
- 1,5 g zout
- 3 g wijnsteenbakpoeder
- 2 g knoflookpoeder
- 2g Italiaanse kruiden
Ingrediënten Garnering
- 40 g kleine champignons
- 30g geraspte goudse kaas 48 +
- 30 g zwarte olijven
- 30 g geconcentreerde tomatenpuree uit blik
- 25 g olijfolie
Voedingswaarden
Energie (Kcal) | Vetten (g) | Koolhydraten (g) | Eiwitten (g) | |
---|---|---|---|---|
300 g Mon Chou roomkaas | 948 | 93 | 7.2 | 20.4 |
150 g eieren | 198 | 13.7 | 0.3 | 18.5 |
55 g olijfolie | 455 | 30 | 0 | 0 |
40 g champignons | 7 | 0 | 0.2 | 0.9 |
30 g geraspte goudse kaas 48+ | 111 | 9.2 | 0 | 6.9 |
30 g zwarte olijven | 49 | 4.2 | 0.5 | 0.3 |
30 g geconcentreerde tomatenpuree uit blik | 26 | 0 | 4.7 | 1.4 |
10 g Liquigen* | 45 | 5 | 0 | 0 |
1,5 g zout | 0 | 0 | 0 | 0 |
3 g wijnsteenbakpoeder | 7 | 0 | 1.3 | 0 |
2 g knoflookpoeder | 4 | 0 | 0.6 | 0.2 |
2 g Italiaanse kruiden | 0 | 0 | 0 | 0 |
Totaal | 1850 | 180.1 | 14.8 | 48.5 |
Totaal per portie | 462.5 | 45 | 3.7 | 12.1 |