Citroentaart (tarte au citron)

65 minuten 65 minuten 2 Gemiddeld

Bereiding

Ratio 2.5:1

Het perfecte nagerecht voor het kerstdiner: de Franse citroentaart, ook wel bekend als tarte au citron. Verfrissend en daarom perfect om een diner mee af te sluiten!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (thermostaat 5-6).
  2. Begin met het voorbereiden van het deeg. Hak 160 g roomboter in stukjes. 
  3. Meng in een grote deegschaal de KetoCal 4:1 poeder vanillesmaak*, het amandelmeel en de Steviala Kristal Sweet goed door elkaar. 
  4. Voeg de gehakte boter aan het mengsel toe en gebruik je vingertoppen om het geheel tot een kruimelige structuur te kneden. 
  5. Voeg dan het ei en kokosmeel toe aan het mengsel en kneed tot het deeg een bal vormt.
  6. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat deze minstens 30 minuten in de koelkast rusten. 
  7. Haal het deeg uit de koelkast, leg het tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot een platte cirkel met een diameter van ongeveer 20 cm.
  8. Bekleed een taart- of quichevorm met een diameter van 18 cm met het deeg. Maak je geen zorgen als het deeg een beetje kruimelt; gebruik je vingers om de kruimels gelijkmatig te verdelen en aan te duwen. 
  9. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak het deeg vervolgens 25 minuten in de voorverwarmde oven. 
  10. Begin, terwijl het deeg bakt, met het bereiden van de citroenvulling. Laat de gelatineblaadjes weken in een ruime hoeveelheid koud water.
  11. Verhit in een steelpan met dikke bodem al roerend met een garde het citroensap, de citroenschil, de Natrena vloeibaar, 220 g boter en 150 g ei. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel begint te borrelen.
  12. Haal de gelatine uit het water, knijp het uit en roer de gelatine door het mengsel in de steelpan. 
  13. Haal de taartvorm met deeg na 25 minuten uit de oven en laat het deeg afkoelen.
  14. Giet nu voorzichtig de citroenvulling over het deeg en plaats het geheel voor minstens 1 uur in de koelkast. Na 1 uur zou de vulling stijf moeten zijn. Als dat niet het geval is, laat de taart dan nog een half uur extra in de koelkast staan. De vulling wordt steviger naarmate de taart langer koelt.

Tips van de chef

  • Decoreer de taart eventueel met bosbessen en schijfjes citroen. De ratio van de taart wordt dan wel lager. De voedingswaarde dient dan opnieuw berekend te worden. 
  • Bewaar de citroentaart in de koelkast en gebruik binnen 3 dagen.

Info

  • Ondanks zorgvuldige berekening kunnen voedingswaarden afwijken per product. Raadpleeg daarom altijd uw diëtist bij gebruik of aanpassingen van de recepten.
  • Bij de berekening van de voedingswaarden is er geen rekening gehouden met de ‘tip van de chef’. Raadpleeg uw diëtist voor meer informatie.
  • *Ketocal 4:1 poeder vanillesmaak is een voeding voor medisch gebruik. Te gebruiken onder medisch toezicht. 

©Keto Cool i.s.m. Nutricia

Ingrediënten

Voor 12 porties (één taart)

Voor het deeg:

  • 200 g kokosmeel
  • 160 g boter (ongezouten)
  • 75 g KetoCal 4:1 poeer vanille* 
  • 50 g ei (ongeveer 1 ei) 
  • 35 g amandelmeel 
  • 13 g Stevia Kristal Sweet

Voor de vulling

  • 220 g boter (ongezouten) 
  • 180 g verse citroensap 
  • 150 g ei (ongeveer 3 eieren) 
  • 15 g Natrena vloeibaar 
  • 10 g citroenschil
  • 3 g gelatine 

Voedingswaarden

 Energie (Kcal)Vetten (g)Koolhydraten (g)Eiwitten (g)
380 g boter2801308.64.22.7
200 g ei26418.20.424.6
200 g kokosmeel826175238
180 g citroensap85014.40.7
75 g KetoCal 4:1 poeder 
vanillesmaak*
52851.92.110.7
35 g amandelmeel21419.62.47.4
15 g Natrena vloeibaar0000
13 g Stevia Kristal Sweet0000
10 g citroenschil501.50.1
3 g gelatine11002.6
Totaal (hele taart)4733415.37786.6
Per portie (stuk)394.434.66.47.2

Gerelateerde recepten